Wat kun je zoal doen?

Mooie kiezelstrandjes zijn al op een paar kilometer afstand in Jelsa en iets verderop in Vrboska te vinden. De mooiste stranden liggen aan de zuidkant van het eiland, achter de bergkam waarop ons huis uitziet (o.a. Zavala en Ivan Dolac). In de zomer is het heerlijk zwemmen in de Adriatische zee, die bijzonder schoon en helder is. Snorkels meenemen dus. De natuur van Hvar is adembenemend mooi. Voor een mediterraan eiland is het uitzonderlijk groen. Overal staan olijf- en citrusbomen, afgewisseld door velden vol lavendel. De kleinere weggetjes worden vaak omzoomd door wijngaarden en op veel plaatsen worden bijen gehouden. De aan de westkant van het eiland gelegen hoofdplaats Hvar heeft zijn Venetiaanse pracht volledig behouden. Dit is de meer mondaine kant van het eiland met een keur aan hotels, restaurants en terrasjes. Vlak bij de met marmer geplaveide piazza vertrekken in de zomer 's ochtends de boottaxi's naar de "Duivelse" eilandjes ("Pakleni Otoci"), waar een deel van het strandleven zich afspeelt. 's Avonds en 's nachts wordt hier 's zomers uitbundig gefeest, b.v. in de roemruchte club "Carpe Diem".

Er valt niet alleen van veel natuur, maar ook van de nodige cultuur te genieten. Het eiland Hvar wordt al duizenden jaren bewoond en heeft tijden van grote bloei doorgemaakt. Veel daarvan is bewaard gebleven en te bezichtigen. In Hvar Stad en Stari Grad staan prachtige kerken die indrukwekkende kunstschatten herbergen. De straatjes en steegjes in Jelsa, Hvar en Stari Grad worden al eeuwenlang bewoond en vormen al een bezienswaardigheid op zich. In Hvar bevindt zich het oudste nog in gebruik zijnde theater van Europa. Ook dat is een bezichtiging waard. In ons huis zijn verschillende boeken te vinden die hierover meer informatie geven. Nederlandse reisgidsjes over Kroatië geven meestal ook wel wat informatie hierover. Twee plaatselijke culturele fenomenen verdienen nog een aparte vermelding. Allereerst de jaarlijkse processie "Za Krizen" (Het kruis volgen), die ononderbroken al gedurende 500 jaar in de nacht van donderdag op goede vrijdag in zes plaatsen op het eiland wordt gelopen. In iedere plaats start om elf uur 's avonds een processie: voorop loopt een kruisdrager, daarachter draagt een aantal mannen lantaarns. Tijdens het lopen worden er eeuwenoude psalmen gezongen. Alle zes plaatsen worden door elke processie aangedaan en 's ochtends om een uur of zeven arriveert iedere processie weer in haar startplaats. Ons dorp Vrisnik is een van die plaatsen. Vanaf ons terras heb je een eersteklas uitzicht op deze happening die inmiddels door de Kroatische televisie op de voet wordt gevolgd. Een ander bijzonder verschijnsel is de vlakte ("polje") bij Stari Grad. Hier wordt al gedurende duizenden jaren landbouw bedreven (nu voornamelijk wijnbouw) en in al die tijd is aan de verkaveling van dit uitgestrekte gebied nooit iets veranderd. Daarom is dit gebied in 2008 door de UNESCO toegevoegd aan de wereld erfgoed-lijst, uiteraard met de bedoeling om aantasting te voorkomen. Je kunt (en mag) er doorheen fietsen (het is op een kwartier van ons huis) en het is lekker vlak!

Op Hvar wordt nog kleinschalige landbouw bedreven. Het heerlijks dat dat oplevert is meestal bij de producenten zelf te koop: rode en witte wijn, verschillende soorten sterke drankjes (bijvoorbeeld op basis van kersen, walnoten of johannesbroodpeulen), koud geperste olijfolie, allerlei soorten honing, lavendel- en rozemarijnolie. Ook de groenten- en fruitoogst uit eigen tuin wordt te koop aangeboden. Ga eens kijken op het marktje in Stari Grad of in de buurtwinkeltjes in Jelsa en geef je ogen en smaakpapillen de kost!

Er zijn ook drie mountainbikes met fietshelmpjes aanwezig.